avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... imprumut
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

imprumut

Am virat din contul soc. mele mai multe sume in decursul catorva luni catre o alta societate sub forma de imprumut(avea nevoie de plata unor furnizori),La sfarsitul perioadei am incheiat un P.V. cu suma pe care o am de primit.
Am procedat corect? Trebuia sa inchei un contract de imprumut intre firme,cum ar trebui sa araate acesta?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:31, 14 Noiembrie 2008
Puteţi să-i spuneţi şi P.V. Dacă din conţinutul său rezultă părţile, suma transferată în contul acelei societăţi, faptul că a fost transferată cu titlu de împrumut, termenul la care trebuie restituită suma, semnăturile reprezentanţilor legali ai societăţilor, atunci, indiferent de denumirea dată actului, acesta este un contract.

Sigur, ideal era să încheiaţi contractul (de creditare) la data primei plăţi, specificînd suma totală şi termenele la care vă obligaţi să viraţi suma în contul lor, sau să încheiaţi cîte un contract de împrumut pentru fiecare plată.

Liviu S.Bordaş

Contabilul dumneavoastra ce a zis cu privire la acest imprumut?, eu zic ca fiscul are alta parere.
Un contract de creditare intre societati comerciale NU este legal atata timp cat societatea asa zisa imprumutatoare nu are autorizat acest obiect de activitate. A se vedea in acest sens OG 28/2006 titlul I, precum si L99/1999, titlul VI - regimul juridic al garantiilor reale mobiliare.
Nu cred că în cazul de faţă putem supune un contract de împrumut (fără caracter profesional, fără intenţia de a obţine venituri din această activitate) normelor OG 28/2006.

Dacă între societăţile respective există legături de afaceri (deci, interese comune), nu văd de ce nu ar putea recurge la astfel de împrumuturi. Cu atît mai mult cu cît, în asemenea cazuri, chiar şi principiul specialităţii capacităţii de folosinţă devine inoperant, fiind admise inclusiv garanţii reale constituite de una dintre aceste societăţi asupra bunurilor proprii în vederea garantării obligaţiilor celeilalte societăţi.

Liviu S.Bordaş
pentru a evita sintagma "contract de imprumut" cu toate interpretarile sale fiscale, ar fi fost de preferat incheierea unui contract oarecare in care firma dumneavoastra platea in avans anumite produse/servicii celeilalte firme iar "pentru faptul ca aceasta nu si-a onorat obligatiile la termenul stabilit", contractul se rezilia iar sumele erau virate inapoi in contul dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Imprumut intre persoane juridice-factura? rodalina26 rodalina26 buna ziua daca intre doua persoane juridice exista un contract de imprumut iar banii sunt virati prin banca, imprumutatorul trebuie sa emita factura catre ... (vezi toată discuția)
Se pot imprumuta intre ele? glo glo o societate comerciala poate imprumuta bani de la o alta societate comerciala? daca da .cum? multumesc (vezi toată discuția)
Vind imobil de pe firma, dobindit de la pers fizica. platesc tva? dar impozit pe frofit? Ahile75 Ahile75 Am o firma. Am cumparat un imobil de la persoane fizice acum citiva ani. Am girat cu acest imobil imprumutul altei firme care nu are nici o legatura juridica ... (vezi toată discuția)